Pages

@aimaniman |

FastStonePhoto Resiza yang hebat


Cara Resize Gambar Yang Banyak Sekaligus Dengan Fast Stone

Selalu kita ambil gambar guna kamera digital sekarang, semua camera dah semakin canggih dan semakin besar megapixel, kualiti gambar pun bagus, size pun besar.
Kalau beratus ratus keping gambar dalam hard disk komputer tu, tentu makan ruang jugak. Nak simpan sebagai kenangan, nak cuci semua mau parak poket tu.
Jadi nak jimatkan ruang Hdd dalam pc tu, kena le resize gambar tu. Nak resize gambar semua sekaligus macam mana? Mesti ada yang dah tau nak resize gambar, ada yang guna Photoshop, ada guna Photoscape dan ada guna Picasa atau image resizer lain.
Kalau resize satu satu penat wehh..lambat lagi. Photoscape pun boleh guna dengan Bacth Editor tu..
tapi kali ni saya nak cite cara nak resize gambar guna Fast Stone. cdt kat ceknuriz
Mama baru je cuba dwnlod n aplikasikan FastStone ni memang class aaaa
contohnya

amik masa 1/2 saat je nak dwnlod....
banding biasanya sempat mama rasa nak tekan butang X kat atas tu pon x abis2 dwnlod
cuma mama salah tekan sz nak resize foto tuw.. terlalu kecil lae....
lain kali mama p tekan besaq sikit .. tp ok law tu
ada 1 info baru tok smua yg tak taw
yg taw..... ok la tuw


aaa.... ni mama dah ubah sz besaq sikit...
masa nak dwnlod memang singkat
tq faststone... tq nurizspace...

Sudah baca sila komen

2 comments:

Amirul Amin said...

kualitinya macam mana yer?

aimaniman said...

menurut kata sipemberitawu... kualiti masih sama.. tp kalu x konfiden.. buat aaa backup.. yg nak diprint guna sz asal.. yg nak didwnload resize guna Faststone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012