Pages

@aimaniman |

Tutorial Comment Luv


Cara pasang comment luv di blogspot credit untuk mr x


Hari ni mama nak kompang bahawa komne mama dah tukar pada komen luv... tapi kan.. semak betul la ruang komen tuw mama x taw apa silapnya.. so pada sesapa yang sudi komen, bg aar taw cam ne nak cute kan ruang komen luv mama...





Di bawah ni mama mengopy dan mengepaste ilmu dari mr x... tima kacih banyak2 ye..
klik untuk besarkan

Mari ikuti cara pasang commentLuv dalam blogger ni. Senang je. Tapi kenapa perlu pasang comment Luvni?

1.Cantik dan elegent [ haha ]
2. Boleh komen tak guna text beb, pakai video korang pon leh
3. Ada insentif backlink tuk pengomen entri korang. Dimana tajuk+link post terbaru blog pengomen tu ada terselit bersama komen sekali. Orang pun suka la komen kan bila ada credit cam ni.
4. Boleh mention video youtube, misalnya korang update pasal sedih2 kan. si rakan pengomen leh mention lagu ibnor rezaa sekali dalam komen tu then " sabar lah ye, lagu ni khas tuk ko'. [ muahahaha ] facebook pon xde video embed dalam komen :)
5.Pengomen dan orang awam boleh komen guna account facebook, twitter dan macam-macam lagi.
6.Banyak lagi plug in boleh di selitkan seperti button share facebook twitter dll tanpa nak tambah-tambah coding nanti.

Tutorial pasang comment Luv Blogger Blospot


1. Sign up IntenseDebate [ klik sini ] dan isi seperti di bawah --> sign up





2.Pergi ke email yang anda isi tadi dan klik link pengesahan yang di hantar oleh IntenseDebate untuk lenkapkan pendaftaran.

3. Bila dah log in account anda tu, daftarkan url blog anda seperti gambar di bawah. Klik gambar untuk besarkan dan lihat arahan k

3.1

3.2
klik next step

3.3 Jangan Continue dulu. Kita terus edit Plug in seperti CommentLUV, embed video youtube, dan lain.seperi gambar 3.3 di bawah
Gambar 3.3

3.4 (aktifkan plug in seperti commentLUV)

3.5

3.6 




4. Tinggalkan sebentar tab intensedebate tu. Dan pergi ke Blogger anda. Kemudian Dashboard >Edit HTML>Download Full Template

4.1


5. Pergi semula ke tab IntenseDebate yang tinggalkan sebentar tadi. Kemudian Upload full template blog anda yang anda Baru sahaja download tadi seperti step 4 di atas.

5.1


5.2

5.3


5.4


6. Pergi semula  ke HTML anda Dashboard > Design > Edit HTML>Tandakan Expend widget template. kemudian gantikan semua kod HTML lama template anda. Kepada Full template baru yang di berikan oleh IntenseDebate seperti gambar 5.4 di atas.

6.1
Jika priview blog ok klik Save Template


So siap dah, tengok blog korang. itulah 6 step sahaja kan? Kalo dah ada comment LUV dan lain-lain plug in, komen la di entri saya  di bawah ni. Jangan lupa isi url anda pada comment LUV, agar kita orang plak yang jengah blog awak untuk mengomen dan meninggal jejak di commentLuv awak tu. hehe... ketawa pun sama macam mr x




Sudah baca sila komen

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012