Hujan Mendewasakan Sang Suami

December 19, 2011

Hujan berterusan di bumi Batu Pahat
Kesian mak mama, baru renovate rumah x sampai 6 bulan dah bocor..
Tadah air hujan dari siling bocor, boleh buat siram bunga

Alamak, mama x bawa balik banyak baju... baju yg ada x kering2!!!

Hujan lagi dan lagi..hujan macam nak banjir..kalau mama yg kerja di dlm bangunan mengeluh pasal hujan, macam mana agaknya keluhan penoreh getah, nelayan dan 1001 lagi rakan kita yg berkerja berbumbungkan langit? Bayangkan kalau hujan x berhenti-henti, maka jawabnya penoreh x boleh menoreh, nelayan x dapat ke laut, buruh x boleh siapkan bangunan..dan mama terkenangkan adik mama yg baru kawen bulan 11 aritu..kerjanya secara kontrak, 6 bulan keja, sebulan tak dan tunggu untuk disambung kontrak lagi 6 bulan.. sebulan x kerja ni dia jual kopiah kat masjid india..kalau ujan berterusan, lakuke kopiah yg dijualnya? Mak mama ada tanya 'ko sekarang dah ada tanggungan, kalau x kerja macam mana nak sara bini?' jawab adik 'cukup mak kalau besederhana'... Ya Allah, matangnya adik mama, dalam mama sibuk mengeluh ujan bocor, sejuk, bacin...adik mama lagi susah rupanya... Ada idea nak bantu dia dan mama rasa ramai lagi lepasan u kat luar sana yg berhempas pulas mencari sesuap nasi? Sebenarnya, hujan mendewasakan suami2 untuk lebih bertangungjawab menanggung anak isteri mencari alternatif jika hujan membantutkan nafkah biasa mereka....

Published with Blogger-droid v2.0.2

You Might Also Like

6 Comment

  1. Tapi walaupun kita memilih untuk bersederhana, tak semestinya hak untuk kita bersuara terus tertutup. Jadi, tak ada isu tidak bersyukur di sini.

    Kan Mama?

    ReplyDelete
  2. semalam borak2 dengan kawan, orang bangladesh... u hari2 kerja potong rumput, bersih longkang, sebulan boleh dapat gaji berapa??

    biasanya.. 2ribu lebih laa macam tu.. alhamdulillah... ini malaysia, kalau kerja rajin, senang dapat duit...

    dalam hati kata, (mak aii, orang yg kerja ofis pun ada yg dapat lebih kurang dari ni...)

    ReplyDelete
  3. skang ni musim hujan - yg keja dalam pejabat - gaji bulan - ok lah....
    just imajin yg keja kat luar - @ site dan sebagainya...
    nak plak yg gaji harian - pedih kan???

    ReplyDelete
  4. dulu mama, satu rumah saya bocor time ujan, kat luar dan kat dapur. indahnya memori tuuu

    ReplyDelete
  5. betul la tu kak.. hehe.. lelaki lebih takut pulak.. bagus la dia sedar ada tanggungjawab^^

    ReplyDelete

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

PING

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Popular Posts

Blog Archive

Labels