Pages

@aimaniman |

Pentingnya Haid Pertama Ibu

Jom Ukur Tinggi... 
Siapa ingat bila tarikh pertama didatangi haid..Tarikh tu tak sepenting tarikh ulangtahun kelahiran dan tarikh ulangtahun perkahwinan kita kan?Alaa.. datang-datang la, lepas datang bulan depan datang lagi, apa nak hairan,..yang dikira cuma tepat ke lambat ke datangnya, kalau lambat cepat2 nak pergi check dan dapat berita gembira.. Sebenarnya, tarikh ibu mula2 haid menentukan ketinggian anak.. Boleh percaya ke? Sebenarnya telah terbukti oleh kajian, rujuk kajian di sini. Lepas ni bolehlah bandingkan kenapa anak si X tu lebih tinggi daripada anak si Y sebabnya, si X tu lebih cepat period.. he heee.. Nakkan anak tahun Naga air vrooommmm..?. Tu cuma kajian kan, dan kebetulan terbukti pulak tu, tapi sebenarnya, faktor pemakanan pun mainkan peranan. Kalau siiubu period pertamanya masa umur 10 tahun pun, tapi anak cuma diberi minum air sirap je, x kan lah tumbesaran sianak lebih baik daripada anak yang cukup zat gizi makanannya.

Published with Blogger-droid v2.0.2

Sudah baca sila komen

5 comments:

Cik Sibuk said...

saya period lambattt...form 3 baru kena period. masa tu kawan2 semua dah kena dulu..

tapi anak2 saya tinggi rasanya compared dengan kawan2 seumur dengan dia. tapi bagi saya rasanya takde kaitan dengan period, sebab saya & suami tinggi..tinggi saya 173cm..suami lak 180cm..kalau anak rendah tu tatau la ikut gene tang mana pulak..

Zay said...

interesting. period ibu pun mempengaruhi...nak kena check ni anak tinggi mana. hehehehe~

mamayiyen said...

hi aimaniman,
info yg bagus..
& thanks sudi ke blog saya :)

aimaniman said...

yupp yang penting jaga pemakanan anak, seimbang dan cukup zat, insyaallah x bantut,.. x kisah le bantut ketinggian atau bantut pembelajaran,.. konfem x punya..

munna said...

munna mula period start 12 thn... tapi anak2 semuanya kecik masa baby... anak munna yg nak masuk 4 thn tu baru ni badan berisi sikit... tgk selera makan dia pun dah bertambah baik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012