Pages

@aimaniman |

Mama lega Iman Operate


Teringat masa dulu-dulu, betullah masa lalu tak mungkin dapat diulang semula. Saat gembira mestilah kita hargai sepenuhnya kerana kita tak tahu bila saat2 sukar dan sedih akan menimpa diri kita. Bila dah terkena pada batang hidung barulah nak menyesal, dan pada masa tu memang dah tak berguna apa2 lagi. Lagi satu yang mama belajar daripada peristiwa semalam ialah kita perlu sentiasa bersyukur dengan kesihatan yang dianugerahkan kepada kita, sebab kita tak tahu bila pulak kesihata tu akan ditarik semula.

Penat semalam habis meeting bidan terjun Inersia  pukul 5.15 petang tak habis lagi, mama dikejutkan pulak oleh berita tentang kakak Iman. Terkedu mama apabila dinasihati oleh doktor bawa kakak Iman jumpa doktor bedah esok!!. Mama tanya personal dengan doktor, "kanser, ke?" Alhamdulillah... Tapi hati mama belum lega lagi kerana melangkah je kaki ke klinik pakar bedah HTAR pagi tadi, suasana 'kurang enak' dengan ramai pesakit, poster tentang kanser, keadaan doktor yang tegang.. membuatkan hati mama tambah cuak. "Iman Athirah.." Mama terus ke meja nurse apabila nama kakak dipanggil, mama dibawa ke bilik doktor pakar.. "ni patient doktor ke?" tanya nurse... hati mama, siapa yang tahu masa tu. Mama rasa nak menjerit bila terpampang nama doktor dan kepakarannya tentang kanser!!.. Doktor raba, doktor picit, doktor belek... "ni bukan patient sini, cuba u refer pada pakar bedah mulut"... Nurse pun arah mama ke tingkat atas sebelah kanan. Di klinik ni keadaan lebih tenang kerana almaklum rakyat mesia ni belum terlalu mementingkan kesihatan mulut dan gigi. Asal dah gosok gigi, makna penjagaan mulut dan gigi dah setel. Sorang2 pesakit mama lihat, ada mangsa accident yang terbelah dari bibir hingga mata, habis berjahit muka sianak gadis. Ada yang mama lihat bermasalah lidah, ada kanak2 down syndrom dan macam2 lagi. Hati mama bercampur baur..


Akhirnya, selepas dilakukan scan dan dirujuk pakar bedah mulut, kakak Iman kena juga menjalani operation pada tarikh yang ditetapkan pada kad tu. Cuma operation ni bukan sebab barah dan bukan ketumbuhan. Bengkak di bawah dagu kakak Iman yang mama sangka dagu berlapis kerana gemuk tu, menandakan ada kelenjar air liur bercampur lendir yang terkumpul di situ. Doktor takut air liur yang bertakung akan memberi kesan buruk dalam jangka panjang, so mama rela kakak Iman dioperate. Jauh di sudut hati mama, mama lega kerana kakak Iman tak ada penyakit yang ditakuti tu. Pengajaran juga bagi mama, hargai dan syukur akan kesihatan yang dianugerahkan kepada anak2.....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sudah baca sila komen

7 comments:

H Abadiey said...

serius x pernah tau pun ada kelenjar liur sampai mcm kakak iman ni... apa2pun saya doakan smg kakak iman cepat sembuh lepas operet nanti...

Pok Amai-Amai said...

Mcm anak Irfa la kak...

miloais milo said...

owhh... pagi tadi baca pasal nak kena operation - entry yg lepas - risau jugak lah...

so - moga cepat sembuh ye after operation nanti!

Hani Syahani said...

ya robbi, sabo ye kak, sume ade hikmahnye ni..tapi syukurlah takde mslh yg ditakuti, mdh2an sume selamat kak...amin..

MulutPayau said...

semoga kakak iman cepat sembuh ..dan semoga Allah permudahkan segala urusan nanti....

mummY daniSha said...

sy doakan kakak iman cepat sembuh ye..doa byk2..insyaALLAH semoa semuanya dipermudahkan dan selamat,amin.

munna said...

alhamdulillah takde apa2 yg teruk ye mama... risau juga di buatnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012