Klik@Lazada

nuff

AFB Feeds

Pembukaan Olimpik Dakyah Yahudi

Cikgu Iza | July 29, 2012 | 9 Komen |

Mama terasa untuk share info ni sebab pada sesiapa yg menonton pembukaan olimpik semalam mesti tak perasan kan.
Baca info di gambar untuk lebih jelas kenapa slot pokok dan orang di sebaliknya ada ketika opening ceremony tu...


Dugaan Puasa Buat Mama

Cikgu Iza | July 27, 2012 | 15 Komen |
 
Jahitan di bawah lidah ... pedihnyaa...
Sorry kakak, mama tak perasan selama ni dagu kakak....

 Hanya Tuhan yang tahu hati mama lihat kakak macam ni...

Selama ni mama ingat dagu kakak hanya berlapis.  Mama ingat dagu kakak macam dagu Siti Norhaliza, cantik... Rupa-rupanya mama tersilap, sorry ye kakak. Dari kakak kecik sampai umur kakak 5 tahun, mama biarkan je sebab mama kurang ilmu, tapi lepas ni mama takkan biarkan lagi.

Rupa-rupanya kakak mengalami sesuatu yang tak pernah mama fikirkan selama ni.  Kelenjar air liur kakak tersumbat! Sebabnya? Kata doktor kakak kurang dan hampir tidak makan makanan masam yang menggalakkan pengeluaran air liur.  Dalam fikiran mama, memang betul .. sebab kakak memang asyik makan coklat, minum pun milo jer, bila bagi limau kakak tolak, sampai air ribena yang tak berapa nak masam tu pun kakak x suka sangat. Akibatnya.. kelenjar air liur kakak tersumbat, jadi bawah dagu kakak bengkak yang selama ni mama ingat kakak ada dagu berlapis!

 Gejala kelenjar air liur tersumbat...
- Pembengkakan pada wajah atau leher ** simptom inilah yang ada pada kakak
- Sakit di wajah atau mulut
- Mulut kering


Rawatan
Tujuannya adalah untuk menghilangkan batu (yang blok pengeluaran air liur tu) Batu mungkin perlu dipotong melalui pembedahan.  Dalam kes kakak, doktor tebuk lubang di bawah lidah kakak supaya air liur mengalir...


Bayangkanlah jika ada luka sedikit pun dalam mulut, kita dah mengaduh sakit, inikan pula jika bahagian dasar mulut kakak iaitu di bawah lidah kakak ditebuk dan dijahit!..  Betapa azabnya yang dilalui oleh kakak, kesian kakak... Malah time lepas operate, doktor tengok bawah dagu kakak masih bengkak.  Khamis minggu depan doktor nak buat follow up. Mama tak sanggup kalau kakak terpaksa melalui mimpi ngeri operate lagi sekali, dan masa tu bukan lagi tebuk, malah buang salah satu kelenjar air liu!!!. Nauzubillah,.. tapi doktor kata, masalah ni boleh diatasi jika kakak diberi makan benda masam. Kakak tolong mama ye, kita makan asam lepas ni..

Mama buat soalan bodoh pada doktor.. asam macam mana?.. Almaklum, budak2 mana digalakkan makan asam kan? ... Bukan setakat buah-buahan masam, malah doktor cadangkan agar kakak makan asam kecut, asam2 yang orang tua makan dan apa2 je le yang masammmm.... 

Ok lah, kalau ada anak2 yang tak suka makan asam, galakkan juga mereka makan supaya tak berlaku masalah macam kakak Iman.  Sebenarnya banyak faedah kelenjar air liur tau.  Moga2 kelenjar air liur kakak dapat diselamatkan... Jom baca faedah kelenjar air liur di sini.


Iklan Rokok Paling Tak Guna Time Puasa

Cikgu Iza | July 24, 2012 | 6 Komen |
Cuba fahamkan iklan di bawah. Mama rasa iklan ni paling tak guna pada bulan Ramadhan ni kerana seolah-olah menggalakkan perokok menikmati rokok selepas berbuka.  Sepatutnya iklan digunakan untuk mendidik dan melatih perokok melupakan rokok tapi sebaliknya pula.  Siang dipendam, malam balas dendam? isshhh kalau perokok tegar rasanya ramai yang terpengaruh dengan iklan ni.  Macam abah Iman, orang berbuka dengan kurma dan makanan lain, dia mulakan dengan menyedut asap...

rokok membahayakan kesihatan 
iklan paling x guna..

Ada nasihat paling 'manis' untuk perokok paling tegar macam abah iman ni? kalau setakat menakut2kan dia dengan kesan pada badan dia, pada anak2 dia, memang x laku la. Kalau nak kata membazir lagi dia tak layan. Nak kata pendek umur, abah pada abah iman dah tua x ada apa2 penyakit pun?? Abah pun ada tips untuk perokok tegar, nak tau apa? amalkan minum air suam setiap kali bangun pagi, .. segala toksin dalam badan akan mengalir keluar dr badan.  So, merokok pun tak apa...!!

tadi, sapa yang kenaikan gaji januari.. ada tunggakan.. wow duit raya!
jangan tambah stok rokok dah..

Mampukah kita jadi ibu bapa yang baik?

Cikgu Iza | July 23, 2012 | 4 Komen |

Seramnya jadi ibu bapa sekarang..anak2 mudah terpengaruh dengan macam2 budaya buruk dari kawan2 mahupun dr media massa baik tv malah la ni melalui internet...
Rasa macam tak tertanggung tanggungjawb ni sbb anak2 kecik2 lg dah 'berani' buat macam2.. iman pun dah pandai meningikan suara kat mamanya... sedih rasanya tp mama kena menilai diri..biasanya sikap anak2 mencerminkan sikap ibu bapanya kan... tentu ada kesilapan mama di mana2 ketika mendidik anak2.. anak2 kan ibarat 'kain putih' tugas ibu bapalah yg mencorakkan mereka...so kalau
anak sekecil iman 'pandai' melawan mamanya..tentu ada yg x kena kannnnn....
Mama takut sangat apabila melihat gambar ni...siapa tak takut?


Zakat Fitrah 2012

Cikgu Iza | July 22, 2012 | 1 Komen |

Asal Johor tapi 'mengaut hasil' di selangor... mama org jhr..abah pahang..iman dan adik2 org selangor... nak bayar zakat kat mana ye? Kalau nak bayar awal kat selangor aar tp kalau tangguh sblum semayang raya..ikut kadar johor la...
dah mula berbalah ke nak balik kampung sapa tahun ni? Gaduh2 juga tapi zakat fitrah jgn lupa ye.. thn ni abah kena bayar untuk 5 org ye..jgn lupa..


Rahsia SEO : Eyriqazz vs Denaihati

Cikgu Iza | July 21, 2012 | 11 Komen |
Mama selalu menjadi silent reader untuk blog Eyriqazz, ...................................................................sebab

Jadual Berbuka dan Imsak Klang

Cikgu Iza | July 21, 2012 | 2 Komen |
Puas mama berjalan blog untuk mencari waktu imsak dan berbuka khusus untuk Klang bagi Ramadhan 2012. Akhirnya mama jumpa di blog Hidupkan untuk Memberi ni. Kalau nak jadual yang lebih 'mudah dibaca' berkunjung la di sini, sebab jadual di sini mama cuma copy n paste dari blog DH ni. Mama dah buat printout dan tepek kan di sini juga buat rujukan pengunjung. Almaklum, ketika disiarkan di tv, time tu yg bekerja masih terperangkap dalam jem.  Yang dah balik ke rumah pun, mungkin tengah bergelut dengan nafsu di bazar Ramadhan. Bagi mama mungkin tengah syok sendiri di dapur... So, bila ada sesalinan jadual imsak dan berbuka ni, bolehlah kita tepek atas meja makan atau tepi tv ataupun tepi laptop ke untuk rujukan kan...

Iman Athirah, Aiman Syami & Iman Dahiyah nak ucap selamat berpuasa untuk semua
walaupun ssstttt kami tak puasa taw...

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1433 H / 2012 M
BAGI NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN
ZON II: DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM
RAMADHAN 1433 H
WAKTU IMSAK

SABTU
*1
21 Julai 5.42 pagi 7.33 malam
AHAD
2
22 5.42 pagi 7.33 malam
ISNIN
3
23 5.42 pagi 7.33 malam
SELASA
4
24 5.42 pagi 7.32 malam
RABU
5
25 5.42 pagi 7.32 malam      ***  5 tu = hari kelima puasa 25 tu 25 Julai 2012
KHAMIS
6
26 5.43 pagi 7.32 malam    *** 5.43 pagi tu waktu imsak dan 7.32 malam waktu berbuka
JUMAAT
7
27 5.43 pagi 7.32 malam
SABTU
8
28 5.43 pagi 7.32 malam
AHAD
9
29 5.43 pagi 7.32 malam
ISNIN
10
30 5.43 pagi 7.32 malam
SELASA 
11 
31 5.43 pagi 7.32 malam
RABU
12
1 Ogos 5.44 pagi 7.32 malam
KHAMIS
13
2 5.44 pagi 7.32 malam
JUMAAT
14
3 5.44 pagi 7.31 malam
SABTU
15
4 5.44 pagi 7.31 malam
AHAD
16
5 5.44 pagi 7.31 malam
ISNIN
17
6 5.44 pagi 7.31 malam
SELASA 18
7 5.44 pagi 7.31 malam
RABU
19
8 5.44 pagi 7.30 malam
KHAMIS
20
9 5.44 pagi 7.30 malam
JUMAAT
21
10 5.44 pagi 7.30 malam
SABTU
22
11 5.44 pagi 7.30 malam
AHAD
23
12 5.45 pagi 7.29 malam
ISNIN
24
13 5.45 pagi 7.29 malam
SELASA
25
14 5.45 pagi 7.29 malam
RABU
26
15 5.45 pagi 7.29 malam
KHAMIS
27
16 5.45 pagi 7.28 malam
JUMAAT
28
17 5.45 pagi 7.28 malam
SABTU
**29
18 5.45 pagi 7.28 malam
* Tertakluk Kepada Pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia
** Tarikh Melihat Anak Bulan Syawal Tertakluk Kepada Pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar
Raja-Raja Malaysia

ok la mama nak ucapkan salam Ramadhan kepada semua rakan mama di sini
Walaupun tak pernah bersua tapi mama rasa masing2 teruja untuk lebih 'bergaya' di sisi-Nya Ramadhan ni

Rezeki Ramadhan untuk Cikgu

Cikgu Iza | July 20, 2012 | 4 Komen |
Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan? Itulah ibaratnya rezeki yang diperoleh. Alhamdulillah, orang memberi kita merasa, betul tak. Walaupun rezekinya tak sebesar mana tapi, cukuplah. 

Nak tau rezeki apa?

1.  Token kelas tambahan .. dapatlah RM100 ada lah juga daripada Nuffnang dah masuk 2 tahun berblog x dapat apa2 pun kan...
2.  1st lady belanja nasi minyak sempena ramadhan.. errkk kenyang..
3.  1st lady umumkan Ikram, Qayyum dan Fazli di'buang'.. jadi sebahagian besar masalah guru yang masuk 4K selesai.. ye ke? mama takut 2 minggu lagi, terhegeh2 mereka datang merayu untuk bersekolah semula dan seperti biasa, sekolah menerima mereka semula!!.. apa la.. x faham betul mama, sayu sangat ke dengar rayuan ibu bapa budak2 ni, hati mudah cair ke mendengar 'kata-kata manis' janji mereka untuk berubah? 
Sama2lah berdoa agar mereka tak teringin pun nak masuk ke sekolah semula.. amin...

Tapi 'rezeki' paling besar hari ni ada beberapa kawan mama dapat :
1.  Jadi Ketua Guru Disiplin.. jawatan kerusi panas nieh,.. cikgu lelaki pun surrender, inikan plak cikgu perempuan ko..
2.  Jadi Ketua Guru Pengawas.. pun jawatan no 2 panas

Apa2 pun hanya ucapan 'tahniah' je leh yang dapat mama ucapkan, cuma mampu tumpang sedey, tapi dah 'rezeki' ramadhan, jadi, berat mata memandang memang amat berat bahu memikulnya...

lisa jadi cikgu
kalau 'cikgu' Lisa.. x der masalah kot?

Tips Solekan Kantoi Puasa

Cikgu Iza | July 19, 2012 | 7 Komen |
Anda mahu kelihatan bertenaga sentiasa time puasa? Tentu ada tips tertentu sbb x mahulah nampak pucat je walaupun x makan seharian.Tapi bersolek pula mestilah kena caranya bagi mengormati bulan ramadhan.Nak tau tips solekan time puasa.. Jom baca HM - serlah wajah bertenaga
Teringat zaman kat asrama dulu, time dah dekat nak berbuka kena beratur dulu nak ke dewan makan. Yang duty cedok nasi pulak kena lagi awal p dewan makan,angkut besen nasik dan tuang air... tiba2 ada sorang tu tanya... pakai lipstick ke? gulpp.. mana de mama jwb..abis bibir merah! haaa kantoi... makan asam sblom duty cedok nasik.. kantoi aar x posa...
Korang ada cerita menarik tertarik dabom ke time puasa esp kisah terkantoi ngan budak lelaki? Jom kongsi?


Oh My Nuffnang

Cikgu Iza | July 18, 2012 | 12 Komen |

Sedih plus frust... pelik atau realiti no nuffnangers visit your blog... isssh apa la nasib, tak pernah terjadi sblm ni.. kalau x update semunggu pun kurang2 ada sebaris visitor tp kali ni lain... heloo nuffnang..napa yee?
Ada yg boleh bantu?


WWW : Hanis Zalikha takut Popular?

Cikgu Iza | July 18, 2012 | 2 Komen |
Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Itulah 'harga' yang harus kita bayar jika kita 'berani' menceburkan diri dalam dunia hiburan. Mama pelik dengan kata-kata Hanis ni, 'takut' atau sebenarnya beliau mahu popular agar hasratnya bukan hanya untuk dikenali sebagai blogger, malah sebagai pelakon, pengacara, dan semua bidang yang diceburinya akan tercapai?

Saya ingin dikenali sebagai Hanis Zalikha. Bukan sebagai blogger semata-mata tapi juga sebagai pelakon, pengacara dan apa jua bidang yang saya ceburi,” tambahnya.


 Hanis Zalikha Takut Jadi Terkenal

Ok lah Hanis Zalikha, peminat di Malaysia ni dah bijak, populariti murahan tidak akan wujud jika seseorang pelakon tu menjadi pelakon dengan ikhlas, dan lengkap dengan ciri-ciri positif wanita Timur.  Hanis tak perlulah takut akan bayang-bayang kerana setiap keputusan yang dibuat tu pasti telah difikirkan masak-masak kesan pro dan kontranya. Betul tak? Berbekalkan aset rupa yang menawan, bijak, berkebolehan besar dan berani mencuba... mama pasti Hanis bakal meletup. 

Jom baca sinopsis filem Hanis Zalikha

"Gangster Celop mengisahkan dua orang bekas gangster iaitu Aman (Kamal Adli) dan Adam (Syamsul Yusof) yang baru selesai menjalani hukuman penjara selama lima tahun. Mereka bertekad untuk berubah dan menjadi insan yang lebih baik. Bagaimanapun, sebaik bebas, mereka dikehendaki menjaga Suzana (Hanis Zalikha) iaitu anak perempuan kepada Mat Jambu (Yus Raja Lawak),seorang ketua gangster yang pernah melindungi mereka dahulu. Suzana baru pulang dari luar negara untuk memulakan perniagaan di Malaysia.Disebabkan tugasan itu, semua menjadi huru-hara dan secara tidak langsung mereka terbabit dalam konflik tercetus antara Mat Jambu dan musuhnya, Man Cirit (Azad Jazmin) yang merupakan musuh tradisi untuk sekian lama."

Pelakon Gangster Celop: Syamsul Yusof, Kamal Adli, Yus Jambu, Azad Jazmin, Reen Rahim serta blogger terkenal, Hanis Zalikha

Pengarah: Ahmad Idham

Produksi: Skop Productions dan Excellent Pictures

tengok tajuk jer,, mama kurang suka
Cikgu BM  : celop ke celup.. uiishh pencemaran bahasa 
mama lebih suka filem menyentuh perasaan banding filem aksi ni...

Pelajar boleh bawa Handphone dan gadjet?

Cikgu Iza | July 17, 2012 | 9 Komen |
SPM lagi 2-3 bulan. Puasa lagi 2-3 hari. Apa kaitannya yek?  Biasalah, time sekolah dulu mama ingat lagi, kalau time puasa, belajar pun kira slow sikit. Almaklum, puasa.. nak simpan air dalam badan, so tak mahulah cakap banyak, tak mahu buat kerja sekolah banyak2 dan nak tidur banyak2.  Tu semua kisah time mama jadi budak sekolah dulu-dulu. 
Sekarang? Jangan haraplah budak-budak ni nak simpan tenaga, malah lebih aktif tapi bukan aktif belajar, aktif bermain dan bermain dan 'mengacau' cikgu. Kalau yang tak aktif pulak, kerjanya 24 jam dalam kelas tidur je, sampaikan mama snap waktu tidur pun tak sedar.

 zzzzzzz....
zzzzzzz....
 tuala kesat air liur....
 pakai tuala putih nampak tompok air liur??
dah mula sedar tp x sempat nak bangun, berat sangat....

Tapi jangan pelik pulak, murid yang tidur ni merupakan ketua platun KPA terbaik daerah tau. Pasukan KPA dia orang plak boleh jadi johan daerah dan naib johan negeri. Tapi, dalam kelas, buat tahik mata jer... Rasanya time beri command tu sambil zzzz ker??
Ni belum kes murid2 ni dibenarkan bawa hp dan gadjet ke kelas, seperti diwar2kan oleh Timbalan Menteri Pelajaran kelmarin. Bayangkan, sindrom tidur pun tak dapat nak diatasi, macam mana pulak sindrom bersms, sindrom beryoutube, sindrom bertweeter, sindrom berfacebook di dalam kelas? Mama rasa jika kebenaran ni tak ditarik balik, tugas guru lebih berat lagi. Mama tak dapat nak bayangkan saat dan ketika itu,.. Sedangkan HP tak dibenarkan dibawa ke sekolah pun, kejadian dalam kelambu di sekolah cepat tersebar, akibatnya ibu bapa menanti di luar pagar sekolah untuk berlawan mewakili anak masing-masing, inikan pula jika hp dibenarkan bawa... Itulah kalau segala keputusan tentang murid dilakukan oleh orang atasan yang bukan guru, kerana hanya guru mengenali murid, hanya jauhari mengenal manikam...

boleh bawa telefon ke sekolah 

Rasionalnya kebenaran ini sebagai keperluan keselamatan dan persekitaran pembelajaran secara maya??? Hisshh dangkalnya rasional kebenaran ni. Rasional kebenaran ni dibuat oleh orang yang tak berdepan dengan masalah disiplin pelajar sekolah di Malaysia. Tolonglah bantu kami ubati sakit disiplin pelajar sekolah sebelum berangan-angan nak benarkan mereka bawa hp ke sekolah... 

sebagai ibu bapa, anda setuju ke?
sebagai guru anda sokong ke?
dan sebagai guru sekolah menengah mama 100% bantah..... 

Lisa dan Scha Isteri paling Popular

Cikgu Iza | July 16, 2012 | 8 Komen |
Kebiasaannya, ramai pelakon enggan menyatakan status sebenar mereka, takut-takut populariti merudum.  Tapi mama rasa situasi ni hanya betul untuk artis dulu-dulu, kerana artis Malaysia sekarang yakin akan keistimewaan masing-masing.  Kalau tak, masakan artis yang sudah menjadi isteri dan suami orang mengungguli carta Facebook dan carta Twitter.  Misalnya, Lisa Surihani, mempunyai lebih dua juta follower di Facebook dan lebih 700 ribu follower diakaun @Lisa Surihani.  Jom bertweet dengan daddy's little lucky girl ni... mungkin menggambarkan dirinya yg lucky mendapat daddy Yusri.. Artis yang mempunyai follower kedua teramai di FB juga isteri orang iaitu, Scha Alyahya dengan 1juta lebih follower.  Sementara, artis ketiga yang mempunyai follower teramai ialah suami orang, Aaron Aziz

follower tweeter @zizanrajalawak
@zizanrajalawak
@Aaron535Aziz
@CT Nurhaliza11

Ada mama kisah dengan bilangan follower mereka? Sikit pun tak heran.  Tapi yang mama banggakan ialah artis kita dah bijak menggunakan medium sosial secara hikmah. Tak perlulah lagi nak bekerja keras, tapi 'work smart' untuk meraih populariti.  Malah, bukan artis je, para pemimpin juga menggunakan medium sosial tweeter ni untuk berinteraksi dengan rakyat dan menyampaikan ideologi masing-masing. Jom terjah FB TokJib di sini. atau bertweet dengannya di sini. Inilah baru namanya pemimpin berjiwa rakyat, apa rakyat buat pemimpin pun buat, macam TokJib nyanyi lagu 1M4U, dalam hati mama, kalaulah TokJib ni atuk kita kat kampung, tergamak ke atuk nak nyanyi macam tuw,.. isshhh sori la Tok Jib, mama cuma salute sebab mampu buat apa-apa sahaja demi rakyat tercinta,.. kan...

Cikgu Wajib Klik Edmodo TM

Cikgu Iza | July 14, 2012 | 5 Komen |
Minggu ini minggu terakhir sebelum umat Islam menyambut Ramadhan. Tentu ramai yang mencari waktu berbuka dan waktu imsak, dan bagi kawan-kawan di KL, waktu berbuka dan Imsak di Putra Jaya dan KL boleh dirujuk di sini.  Oleh sebab itulah, minggu ni diadakan Ladap terakhir 2012 bagi sekolah mama. Ladap kali ni tentang e-learning dan photoshop. Kedua-duanya disampaikan oleh guru komputer sekolah dan diadakan juga di bilik komputer sekolah. 
Nampak macam berat je entri kali ni.  sebenarnya tidak sebab inilah Ladap yang paling best sebab diadakan dalam suasana santai. Tapi yang kelakarnya, guru-guru pakai baju kurung formal tapi 1st lady di sekolah mama pakai seluar je!! Hai, boss always right kann.... Harap2 diaaaa tak le membaca blog mama, lagipun mana dia tahu kan yang mama ada blog?
Ok, pada mama semua guru wajib klik di sini. Inilah tandanya yang guru-guru di Malaysia ni dah selangkah ke hadapan. Kalau guru-guru ada FB, maka wajib juga ada Edmodo ye. Tapi kemusykilannya, kemudahan internet di negara kita ni dah ok ke, mama rasa budak-budak sekolah mama boleh dikira dengan jari yang boleh mengakses internet di rumah. 

www.edmodo.com untuk guru
Jom klik Edmodo

Sesi kedua belajar tentang Photoshop.  Mama bukan main suka sebab mama memang tak reti nak guna photoshop ni.  Biasa mama edit gambar guna photoscape je. Tapi gambar yang diedit guna photoscape tak secanggih guna photoshop.  Tapi malangnya, mama tak dapat nak ikuti sesi ni sebab tak dapat nak install portable Adobe photoshop ni. Mama memang ikut step dari blog Lyssa ni, tapi malangnya tak menjadi. Lepas tu mama install daripada pendrive penceramah pulak. Tak jadi jugak. Sebabnya, kata cikgu tu le,  laptop mama guna windows 7 so x leh nak install program versi lebih lama. Ye ke? Mama ye kan jer, sebab mama memang x reti semua tu. Lepas tu mama cuba install photoshop dari blog ni plak, tapi masih tak menjadi. Jadinya, mama terus hampa.. dan petang tadi mama terus nak cari buku photoshop kat Popular Jusco Bukit Tinggi yang versi BM la, tapi tak da. Buku versi BI, fullamak harganya sampai seratus lebih. Lagi sekali mama hampa. Akhirnya, mama lepak layan pameran TM kat GF Jusco je....Ada yg menarik taw, siapa yg upgrade ke Unifi kat pameran tu, bayaran 2 bulan masih ikut bayaran lama.. eg skarang mama guna streamyx RM110, kalau mama upgrade ke Unifi mama kena bayar cuma RM110 untuk dua bulan ni, bulan ketiga baru bayar RM150. Nak tahu lebih lanjut, p la kat TM Jusco Bukit Tinggi ye... atau boleh baca kat blog Kid ni, rasanya banyak informasi tentang Unifi kat sini. 

sesiapa yang boleh bantu mama install photoshop.. please
siapa yg ada nota photoshop mama nak beli...

Pasangan Terengganu Lahirkan Anak Kuching

Cikgu Iza | July 13, 2012 | 6 Komen |
my love kids
peace yo.. jom minum

Rasanya dah mula bersawang dah blog mama. Apa nak buat, akibat terlalu busy, mama terpaksa melupakan keinginan untuk berblog.  Tambahan pula, keinginan untuk berblog tersa dingin kerana be nuffnang malu-malu nak menyinggah di blog mama.  Rasanya dah hampir dua bulan selepas be terakhir menjadi metered.  Biarlah kan, janji mama seronok menulis di sini.

Balik pada tajuk entri kali ni... mama teringat perbualan dengan pentaksir kawasan ULBS yang bertandang ke sekolah mama semalam.  Semasa bersembang ketika makan-makan, mama tertarik mendengar kisahnya tentang anak kuching ni.  Menurut beliau, mereka pasangan dari Terengganu, bertemu di Terengganu tetapi terpaksa merantau di Sarawak dan selama 11 tahun di sana mereka dikurniakan 4 orang anak.  Tapi bukan anak Terengganu, malah anak Kuching.... kah kah kah.. lawak ker? 

ok lah nak sambung kerja, teruk juga jadi editor majalah ni kan,.. rasa macam beban la pulak nak perabis kerja,,, kekadang konfius la pulak, mama ni cikgu ke editor nih?


Susu Tepung Formula Terbaik

Cikgu Iza | July 09, 2012 | 10 Komen |
Sukar untuk mencari susu tepung atau susu formula terbaik untuk anak-anak kerana susu ibu merupakan susu terbaik yang tiada tandingannya untuk mereka. Untuk dapatkan maklumat tentang penyusuan susu ibu di sini. Namun, oleh sebab beberapa kekangan, ibu-ibu terpaksa memberikan anak-anak susu formula. Banyak pilihan susu formula, tetapi susu mana yang terbaik?
Iklan susu tepung Anmum jelas mengelirukan, namun menerusi blog ini diterangkan secara panjang lebar apakah kelebihan susu Anmum dan penjelasan sebenar susu tanpa gula. Dalam entri ini pula dinyatakan kenapa mereka bertukar kepada susu Anmum dengan slogan better late than never. Namun begitu, seperti semua sedia maklum susu Anmum bukanlah dalam kategori susu-susu 'murah'. Harganya setin menjangkau RM 60-70. Bagi ibu-ibu berpendapatan sederhana, untuk membeli setin susu dengan harga sedemikian agak membebankan. Tambahan pula jika ada lebih daripada seorang anak yang minum susu tepung. Ramai akan kata, kekal je dengan susu ibu.. Tapi, lebih mudah berkata daripada mengalaminya sendiri. Tidak mungkin ada ibu yang tidak mahu menyusukan bayinya sendiri, namun rezeki mempunyai susu yang banyak tidak dimiliki oleh semua ibu. Baca artikel ini.

dutch lady 0% sukrose
0% gula sukrosa jua?

Mama cuma gunakan susu Dutch Lady 123 dan 456 perisa madu untuk anak-anak. Bukan soal harga yang mama utamakan, namun kandungan susu ini setanding dengan susu-susu yang jauh lebih mahal. Malah susu ini juga mengandungi 0% kandungan gula sukrosa. Dapatkan maklumat lengkap di Dutch Lady Smart Moments.

kadang-kadang mama rasa bersalah, kakak Iman guna Mamex Gold sehingga 4 tahun
Abang Syami guna Mamex Gold sehingga 2 tahun
Adik Dahiyah? cuma DL 123
bersalahkah mama?

Salahkan kenapa harga susu terus naik, bila bajet diumumkan barang-barang yang turun harga / diberikan subsidi barangan mewah seperti handbag... etc, susu terus mencanak naik. Dulu masa kakak Iman Mamex Gold 1.5 kg baru RM 60++, sekarang? Rasanya dah melebihi RM 120++ setin.

Iman Girl Syami Boy

Cikgu Iza | July 06, 2012 | 7 Komen |

Kakak Iman girl, abang Syahmi boy... Syami boy ke girl... mmmmmmmm
cara kakak ken***g bukan macam ni yer...
Tergamam mama pagi tadi. Apa taknya, soalan tahap 'maut' yang kakak Iman berikan pada mama. Nampak betul mama belum bersedia untuk bercerita pada anak-anak dan berkongsi ilmu dengan mereka. Pagi tadi, macam pagi-pagi lain, mama kecoh untuk bersiap ke sekolah. Apa taknya, mama selain daripada kena menyiapkan diri sendiri, mama juga kena 'menyiapkan' 3 anak mama yang amat liat untuk bangun pagi. Tambahan pula, kakak Iman kena mandi untuk ke Taski. Abang Syami dan adik Yeya pelu juga ditukar pampers sebelum dihantar ke rumah pengasuh.
Pagi tadi, sebab tak mahu baju basah, mama minta kakak Iman cebokkan Syami selepas kencing di bilik air. Kebetulan kakak Iman sedang mandi, jadi apa salahnya jika kakak mencebokkan adiknya. Tiba-tiba mama terdengar jeritan kakak Iman dari bilik air.."Mama, bawah k***k Syami ada apa???... Mama terkedu. Baru mama perasan selama ni kakak Iman tak pernah 'memegang' bahagian sulit adiknya, jadi apabila terpegang ketika mencebokkan adiknya, dia berasa pelik kerana bahagian sulit adiknya berbeza dengan kepunyaannya!. Memanglah budak-budak terlalu jujur dan telus, apa-apa soalan yang menjadi kemusykilan bagi diri mereka pasti akan ditanya.
Jom baca artikel "Borak dengan anak-anak tentang air mani dan haid" di sini.. Semoga maklumat di sana dapat 'mendewasakan' mama tentang ilmu keibubapaan. Betullah, anak-anak zaman sekarang berbeza dengan zaman mama dibesarkan dahulu. Dulu, bicara tentang seks malu untuk dibualkan, namun kini ibu bapa perlu bersikap lebih terbuka agar anak-anak tidak teraba-raba mencari ilmu tentangnya. Malah, hubungan anak-anak dengan ibu bapa akan bertambah erat.

Contohi Yahudi di Facebook Wardina

Cikgu Iza | July 05, 2012 | 8 Komen |
Wardina Safiyyah OfficialPage
 Rahsia Yahudi di FB Wardina

Mama meminati Wardina bukan sahaja kerana rupanya yang menawan, tapi yang paling penting idea dan kemampuannya menjadi idola ramai peminatnya. Setelah 'terjumpa' FB Wardina, mama terbaca satu artikel yang mama rasa patut mama kongsikan di sini. Mama tidak copy and paste artikel tersebut kesemuanya, hanya intipatinya sahaja yang mama muatkan di sini. Untuk membaca keseluruhan artikel, bolehlah membacanya di FB Wardina.
Menurut seorang penuntut phD yang melakukan kajian tentang bangsa Yahudi, ada beberapa fenomena menarik tentan bangsa ini. Bermula dari persiapan seorang ibu untuk melahirkan zuriat. Siibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah matematik bersama suami. Tujuannya untuk melatih janin di dalam kandungan agar menjadi genius apabila dewasa kelak.
Dari segi pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. Tambah beliau lagi, ibu-ibu mengandung wajib untuk makan pil minyak ikan.
Dari segi menu mereka pula, mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama di meja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging  dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam. Mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama.  Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami
pelajaran disekolah.
Di Israel juga, orang yang merokok akan di'persila' keluar rumah. Menurut kajian, nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab).  Namun ironinya, pengeluar rokok terbesar ialah Israel sendiri!. Haga sekotak rokok (pada 2005) di Singapura ialah USD 7, dan sikap pemerintahnya juga terlalu ketat terhadap rokok. Sebab itulah, Singapura setanding dengan negara maju sedangkan negaranya hanyalah sebuah pulau kecil. Berbanding di Indonesia harga rokok hanya USD .70.. dan begitu juga di Malaysia, rokok boleh didapati dengan murah dan mudah. Jadi, lihat sendiri, betapa ramai remaja Malaysia yang 'kurang' menjadi...
Pemakanan anak-anak juga cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (cod oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.
Banyak lagi dapatan beliau dalam kajiannya tentang kehebatan dan kebijaksanaan bangsa Yahudi. Mama harap kawan-kawan dapat meluangkan masa untuk membacanya di FB Wardina ni.  

Setelah membaca artikel ni, hati mama cukup tersentuh... Patutlah kita sukar nak ingat pelajaran, pemakanan kita saja dah menjelaskan semuanya, Kita lebih suka makan daging ayam berbanding ikan, malah kari kepala ikan menjadi santapan harian kita. Kita juga jarang makan buah-buahan sebelum makan makanan utama. Hasilnya? Patutlah kita selalu mengantuk dan sukar menerima ilmu...  Dulu masa kakak Iman, makanan ringannya ialah korma dan kismis, tapi bila dah ada adik dan adik-adik,.. perhatian mama terhadap makanan anak-anak dah tak diutamakan lagi. Jajan dah jadi macam makanan utama pula.... sorry anak-anak mama, kita mulakan semula makan korma yer, insyallah anak-anak mama mampu jadi yang terbaik...

Mandi Songsang Bersama

Cikgu Iza | July 02, 2012 | 10 Komen |
Tangan Aiman kecut lama sangat mandi...
Kakak pun kecutttt...
Dahiyah takut 'dimakan' bujang senang...
Masing2 pakat tunjuk *****t....
Sepanjang lima tahun di sini, inilah pertama kali mama mandi bersama. Baru terasa seronoknya mandi bersama ni. Siapa sangka, mama yang 'pemalu' ni menerima ajakan untuk mandi bersama. Setelah mandi bersama ni baru mama terasa betapa eratnya hubungan kami warga sekolah. Lepas ni, kalau ada peluang, mama akan mandi bersama rakan-rakan dan paling penting, dengan anak2 mama.

Selain mandi bersama, pernah tak dengar tentang mandi songsang? Kalau tak pernah, jom amalkannya kerana mandi songsang banyak khasiatnya...Caranya ialah mandi dengan cara membasahkan bahagian bawah dulu (kaki) dan kemudian baru basahkan bahagian badan dan seterusnya bahagian kepala. Menurut satu artikel cara mandi sebegini adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya. Nak tahu faedah mandi songsang, klik sini, dan sini dan klik sini juga.

Bot terdampar je dipukul ombak....
Layanlah gambar2 anak mama seronok sangat mandi bersama di Desa water Park, Cheras sempena Hari Keluarga kelab sekolah mama. Dari pagi sampai petang mereka bermain air sehingga tak sedar tangan habis kecut. Malah, kawan2 yang menyertai telematch, sakit2 badan sebab jarang2 bersukan, tetiba ambil bahagian, tentulah sakit seluruh badan. Tapi yang penting, kami syok sangat....benarnya

Sebenarnya, bukan setakat mandi songsang, mandi biasa-biasa pun bukan setakat dapat menghilangkan kekotoran di badan, malah lebih daripada itu manfaat mandi. Jom baca manfaat mandi yang lain, kalau dah tahu, mesti lepas ni pakat ramai2 nak mandi bersama...

nuff

SantaiEmas

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Babab Ping

My Love and Cute Kids © . Designed by MaisarahSidi.com