Pages

@aimaniman |

Jom Buat Kad Raya Sendiri

Sempena raya ni, mama google la cara nak buat kad raya sendiri 
Tensyen betul mama sebab sana sini mama tengok kawan2 post ecard raya.. teringin juga nak post so mama google le caranya.  Nasib baik terjumpa blog iwanzul ni, alhamdulillah sebab caranya memang senang untuk mama yang x reti ni.  Akhirnya, terimalah kad raya buatan sendiri daripada mama... Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin .. lepas raya sambung bw dan on9 lagi....
Senang rupa2nya untuk yg x reti macam mama... 1st sekali download faststone capture supaya benda yang kita buat boleh disimpan dalam fail jpeg...

Lepas tu, ikut step 1..buka ms word, copy n paste gambar kad raya dari tenet.. pas tu klik insert box yg boleh tulis dalamnya, pas tu copy gambar kita dalam pc, paste dalam kotak tu,.. lepas tu klik fastone capture, ikut je step2 dia..
Haa.. inilah ekad raya khas daripada mama untuk semua.... ikhlas ni tapi tak berapa nak cantik sebab buat pun dalam keadaan tergesa2 sebab lepas ni nak bersiap nak balik Johor.  Sementara anak2 belum bangun, mama ambil kesempatan la meng online kan diri.  Tapi puas sebab dapat download ini dan berkongsi cara buat ekad raya ni.  Lepas2 ni kalau nak buat ekad sempena apa2 pun boleh la mama buat sendiri.
Kalau nak gambar kita je, crop le gambar tu, pas tu save dalam fail jpeg.. pas tu masukkan dalam entry kita..



Sudah baca sila komen

3 comments:

boni kacak said...

wah.. rajinnya buat kad raya..ehehe..

atuk said...

Assalamualaikum BHM

gembira dengan hasil tangan sendiri



Moga amalan kita diterima oleh Allah

ReM said...

memang cantik kad raya ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012