Jom Buat Kad Raya Sendiri

August 18, 2012

Sempena raya ni, mama google la cara nak buat kad raya sendiri 
Tensyen betul mama sebab sana sini mama tengok kawan2 post ecard raya.. teringin juga nak post so mama google le caranya.  Nasib baik terjumpa blog iwanzul ni, alhamdulillah sebab caranya memang senang untuk mama yang x reti ni.  Akhirnya, terimalah kad raya buatan sendiri daripada mama... Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin .. lepas raya sambung bw dan on9 lagi....
Senang rupa2nya untuk yg x reti macam mama... 1st sekali download faststone capture supaya benda yang kita buat boleh disimpan dalam fail jpeg...

Lepas tu, ikut step 1..buka ms word, copy n paste gambar kad raya dari tenet.. pas tu klik insert box yg boleh tulis dalamnya, pas tu copy gambar kita dalam pc, paste dalam kotak tu,.. lepas tu klik fastone capture, ikut je step2 dia..
Haa.. inilah ekad raya khas daripada mama untuk semua.... ikhlas ni tapi tak berapa nak cantik sebab buat pun dalam keadaan tergesa2 sebab lepas ni nak bersiap nak balik Johor.  Sementara anak2 belum bangun, mama ambil kesempatan la meng online kan diri.  Tapi puas sebab dapat download ini dan berkongsi cara buat ekad raya ni.  Lepas2 ni kalau nak buat ekad sempena apa2 pun boleh la mama buat sendiri.
Kalau nak gambar kita je, crop le gambar tu, pas tu save dalam fail jpeg.. pas tu masukkan dalam entry kita..


You Might Also Like

3 Comment

  1. wah.. rajinnya buat kad raya..ehehe..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum BHM

    gembira dengan hasil tangan sendiri



    Moga amalan kita diterima oleh Allah

    ReplyDelete
  3. memang cantik kad raya ni.

    ReplyDelete

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

PING

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Popular Posts

Blog Archive

Labels