AddMeFast

Klik@Lazada

nuff

Kidzania Malaysia : Seram la ..

Cikgu Iza | November 10, 2012 | 6 Komen |
Kidzania : macam seronok je. Tapi seronok ke? Tunggu je la cerita selepas kejadian ok.

invice Kidzania
Bukti mama nak pergi...

pas masuk kidzania
pas masuk kami..

Semua tu bukti betapa gelojohnya kami. Bila baca alkisah pengalaman orang lain dalam blog tentang Kidzania, macam indah khabar dari rupa. Seperti kata Syokkahwin..

Kisah Kidzania mungkin belum ramai yang tahu.. mungkin sebab kurangnya promosi. Tetapi taman tema terbaru di Kuala Lumpur ini telah dibuka pada 28 hb Februari lalu oleh Timbalan Perdana Menteri. Seronok punya bagai anak seorang yang ada nie.. Belum sampai dah cakap.. “Wow, look at that!”.. tak abis2.. We all dah beli tiket secara online seblum datang sebab we were expecting a long queue.. but  when we came there was almost none.. Greeting us were Air Asia Mock Up Check in counter.. The building is five-story high but Kidzania I believe only occupies 2 of the floors. What happened to the rest? I don’t know.

Baca kisah Utara Selatan, pula, seram pula mama. Almaklum, anak-anak mama baru 2-6 tahun je. Sedangkan Utara Selatan kata, kalau boleh bawa anak-anak atau adik-adik yang dah boleh berdikari (umur 9 tahun dan lebih).. sebabnya :

Bagi Alkisah
Kalau korang nak bawa adik adik or anak anak ke Kidzania
biarlah bebudak tu berumur 9 tahun
kalau nak bawa 6-7-8 tahun
biarlah bebudak tu boleh berdikari macam 9 tahun

Sebab:
setiap kerja yang diorang buat akan dapat duit
dan ada sesetengah aktiviti yang diorang buat kena pakai duit.

bila diorang nak bershopping dalam Kidzania
seriously cakap
diorang kena rajin bekerja

nak kerja bukannya senang
kena beratur panjang untuk sesetengah kerjaya
kadang kadang ambil masa sampai 30-60 minit untuk menunggu giliran
dan seriously cakap underpaid
kekeke.

itu pasallah Alkisah sarankan biar bebudak tu benar benar berdikari
jadi bagi parents atau abang abang/kakak kakak yang follow tu
boleh lepak minum kopi kat dalam Kidzania
sambil memerhati kerenah budak budak dengan kerjaya masing masing

Akhir kata dari Alkisah:
 Dalam kidzania dengan dunia luar
sama je
"Bukan senang nak dapat kerja
Tunggu itu pasti,
Dapat belum tentu,
Gaji yang ada tidak mencukupi"

Betullah Alkisah, mama harap anak-anak yang sudah melalui pengalaman berharga di dunia fantasi pekerjaan  tu dapat pengalaman dan ilmu yang maha berharga. Mereka harus faham bahawa, tiada benda yang mustahil di dunia ni, asalkan kita rajin berusaha. Namun, kejayaan dan kesenangan pulak tidak datang bergolek, maknanya kita kena rajin berusaha untuk berjaya dan untuk jadi 'senang'. Walaupun kesenangan tu bersifat subjektif, namun mama rasa semua orang mahukan 'kesenangan' yang berupa kekayaan fizikal dan mental supaya tidak muflis dunia dan akhirat... insyaallah... 

6 comments:

Haryati Faizal said...

mcam menarik je...

Ibu Lala said...

Anak akk pun sibuk nak pegi kidszania. Sorang yg umo 6 thn dah pegi dgn trip sklh. Si kakak mula x puas hati. Malas la nak tunggu lama lama kat sana.

wantie said...

mcm best je. tapi kan betul jugak kata al kisah tu. kalau dah pandai berdikari at least dorang pandai nak bagi masa untuk spen money & buat kerja.

come & join
http://lovingwantie.blogspot.com/2012/11/ga-hadiah-dari-love-is-all-around.html

Nadot said...

cam best...tp anak & anak sdare kecik lagi...rase cam nak main sendiri je...hehe

boni kacak said...

setuju tu.. yang penting usaha tanpa henti :)

mama aryan said...

anak kecik lagi nak bawa pg sana..

Post a Comment

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

nuff

SantaiEmas

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Babab Ping

My Love and Cute Kids © . Designed by MaisarahSidi.com