AddMeFast

Klik@Lazada

nuff

Jual Baby di FB cuma 15 sen...

Cikgu Iza | December 16, 2012 | 21 Komen |
Ada ibu sanggup menjual anak di FB?

ooohh...

Mama ada terbaca kisah ibu menjual anak di FB..
Dalam masyarakat banjar pun ada kisah 'menjual' anak ni, jika baby tidak berhenti menangis, siibu akan 'menjual' baby kepada orang lain dan kemudian membelinya semula dengan tujuan 'sawan nangis' tu terjual sekali dan apabila dibeli semula baby sudah tidak asyik menangis aja.. Itu antara usaha orang tua-tua untuk mengatasi masalah sawan nangis baby
Mama rasa ramai ibu bapa terutama yang bekerja berasa tensyen apabila bayi mereka asyik menangis walaupun semua usaha sudah dilakukan..
Kakak iman masa baby pun macam tu.. apabila dibawa berjumpa orang untuk 'disembur' .. org tu kata kakak sedih tinggalkan 'kawan' kakak masa dalam perut aka tembuni.. nanti lambat laun sawan nangis akan hilang sendiri katanya..
Puas jugalah orang di taska mengeluh karenah kakak iman dan akhirnya apabila umurnya setahun, tangisannya terhenti hilang begitu aja..
Anak-anak mama yang lain pun kuat menangis time baby, tapi tak le seteruk kakak iman sampai kena 'jual'!! Tapi bila dilihat pada muka mereka, ada urat melintang antara mata kiri dan kanan, betul-betul bawah dahi.. dan orang kata tu urat nangis!! Betulke?
Baru-baru ni, masa baca post di FB, mama terjumpa artikel ni tentang hadis nabi...
"Jangan pukul baby dalam masa setahun umurnya kerana..
4 bulan pertama baby akan bersyahadah.. la illah haillah
4 bulan kedua baby akan berselawat
4 bulan ketiga baby akan mendoakan ibu bapanya.."
Ma sya allah... setiap kejadian ada hikmahnya rupanya,..
Dalam ibu-ibu menghadapi karenah baby yg suka menangis, rupa2nya baby mendoakan kedua2 ibu bapanya!
Malunya mama sehingga 'memarahi' baby yang bersyahadah, berselawat dan mendoakan mama!!

Published with Blogger-droid v2.0.9

21 comments:

Adyshariz said...

fuyoo..jual baby, senang sgt beranak kot..tu yg nk jual..

Myvitrd said...

first time dengar jual bayi untuk kaedah hilangkan sawan tangis.. :-)

aimaniman said...

Jual olok2 je.. lepas tu beli balik...

Kesuma Angsana said...

wei ada ke !

aTieYusof Family said...

kt Sabah pun ada istilah jual olok2 ni..klu baby sebijik muka dgn mak @ ayah kena jual olok2..klu idak pun yg baby tg sllu sakit kena juga..
tapi skrg mcm dah kurang...

hainom OKje said...

Jual baby ni biasa oKje dengar,... jual dalam erti kata bukan betul2 pun...

yelah perkara yg menyusahkan macam baby menangis tu... memang dugaan bagi emak ayah kan... sebab tu Allah balas dgn macam2 hikmah disebaliknyakannn

nuyui a.k.a miss YUI said...

igtkan btol2 td..

Fiza Rahman said...

Org jual baby sebab nak hilangkan sawan tangis? 1st time dengar ni kak.

Ya! allah...thanks for sharing kak. Baru saya tahu pasal baby berselawat ni kak.

Ira said...

Ira pun 1st time dgr psl baby selawat & mendoakan utk ibu ayahnya.
Tetiba rasa sedih + malu bila teringat ada marah aimy..

nik ros said...

ingatkan mmg jula btol tadi. jual sebab nak hilangkan sawan nangis jea yea.
nik ingat kat kg nik dulu, kalau baby yang pakai rantai yg di perbuat dari benang tu baby yg suka nangis..huhu
mcm2 org tua dulu2 buat kan.

nice info. baru nik tahu maksud baby menangis. rupanya mereka berzikir. subhanaAllah.

Si Matatajam said...

Mungkin dia tu senang sgt kot bersalinkan anak sb tu x pernah hargai anak tu..ye la lps ni bleh buat lg...Huh!

Mimie said...

ish ade ke jual baby....tak patut2

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ingat betol2 td...mula tu nk marah gak la...owh ada juga cara mcm tu nk hilangkan sawan tangis..baru tau ni

Riedaffya ibrahim said...

konfius je akak ni..mule2 ingat jual betol2...gud info psl baby bersyahadah tu kak...

ayut said...

jual baby??FB??melampau dh ni...

Daddy Zuki said...

kenapalah ada manusia sekejam itu skrg? sy tetap bersabar dgn kerenah anak2 biarpun bersendirian membesarkan mrka.

izan mama mia said...

apa daa...esok anak jual dia pulak

outbound malang said...


Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Kasih Salina said...

pernah dengar juga cerita ni dari org2 lama..entah la sama ada betol ke tidak..macam2 kepercayaan org dulu..

Nafisya Ismail said...

huhu.. mcm2 ade

Azhafizah Md Nor said...

baru tahu pasal ni.macam macam cara ye.

Post a Comment

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

nuff

SantaiEmas

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Babab Ping

My Love and Cute Kids © . Designed by MaisarahSidi.com