Like Emas Like Powergold

Pages

@aimaniman |

Emma Dan Cha Cha Maembong

Cantiknya mereka, malah kalau disuruh teka mama tak tahu yang mana satu Emma yang mana satu Cha Cha.. Pendek kata kedua-duanya mempunyai paras rupa yang cantikkkkk...
Mama bukan kenal sangat dengan dia orang ni, cuma baca sikit-sikit di FB
Cuma yang mama nak persoalkan, kenapa le muka cantik, anak pelukis terkenal, keluarga mampu, tetapi tak mahu meneruskan pelajaran, malah berbangga dengan status belajar setakat tingkatan 2! Bukan mama nak kata pelajaran tinggi prasyarat kejayaan dalam hidup, tapi ilmu kan wajib dituntut, malah ilmu akan mematang dan mendewasakan seseorang, terutama dalam dunia seni, takut-takut mereka 'kurang bijak' melayari bahtera seni dan akhirnya 'hanyut' dek kurangnya ilmu.
Macam tu juga le anak2 murid mama, bila ditanya kenapa tak mahu belajar, dijawabnya cita-citanya untuk menjadi chef, tak perlu susah payah perah otak belajar add math cikgu... Ada juga yang menjawab, ayah saya ada bisnes cikgu, bisnes tu bakal milik saya.. buat apa belajar susah-susah.
Tapi, kalau lah mereka tahu, jika mereka menjadi chef yang berilmu, menjadi bisnesman yang bijaksana, darjat mereka jauh lebih tinggi, malah kedangkalan jawapan mereka menyerlahkan kecetekan ilmu di dada...
Alangkah indahnya jika emma dan cha cha maembong yang pastinya menjadi idola ramai anak muda memandang tinggi akan ilmu. Pasti ramai remaja yang kata, nak belajar lagi la sebab emma yang cantik tu ada ijazah! Semoga mentaliti artis terhadap ilmu dapat diubah kerana sedar-sedarlah ramai murid yang 'malas-malas' tu jadikan artis sebagai ikon mereka!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sudah baca sila komen

8 comments:

Mama Adam said...

ramai wanita berkelulusan tinggi yang duduk di rumah setelah melahirkan anak. tak rugi pun belajar tinggi2. suami mampu. ilmu yang ada tu, penting dalam kehidupan seharian. siapa yang excel math, tentunya logik pemikiran lebih baik daripada yang kandas pelajaran. semuanya berguna....

Kakizan Omar said...

Kadang2.. orang cantik rasa diri pandai.. malah berjaya .. sebab ramai yang camtu kan.. Sedangkan Ilmu tu bukan setakat berjaya dunia jer.. malah akhirat jua.. :D

Dylla Abas said...

walau apapun..ilmu tu penting..bkn saja ilmu dunia..ilmu akhirat juga..kalau muka je cantik tp xde ilmu..takde apa yg nak dibanggakan..

faraherda.razalan said...

Sy kenal bapanya. Idola sy.

Terus terang sy kata, sy tatau pun diorang sekolah takat form 2. Mmg agak sedih di situ. Np takde galakan dr org tuanya ya? Mgkn mrk berhenti belajar di sekolah biase ko. Maybe diorang belajar sendiri ke. Mana tau...

=(

Khai♥Rin : anies said...

boleh x sy ckp mcm ni: beauty with no brain? hehehe

Anonymous said...

Dоes уour blοg haνe a contact ρage?
I'm having trouble locating it but, I'd like to send you an e-mail.
I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

Feel free to visit my web-site :: how to get bigger boobs naturally

Mas Zull said...

assalamualaikum aimaniman...dua2 cantik...;)

Kesuma Angsana said...

kalau cantik & berpendidikan tinggi lebih bagsu kan !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012