Like Emas Like Powergold

Pages

@aimaniman |

Final AFF Suzuki 2014 : Harimau Malaya boleh ke?

Bangun.. bangun... bangun Harimau bangun... Jangan tidur lagi....



Sorry Vietnam, kata fans Malaysia. Kata-kata tersebut bukan pembakar semangat kosong, malah telah diterjemahkan dengan daya juang maksimum oleh Harimau Malaya. Malah HM betul-betul mengaum ibarat harimau terluka sebelumnya. Siapa sangka barisan yang di'permain-mainkan' secara sinis oleh banyak blogger, mampu bangkit malam Jumaat ni. Macam ada aura malam Jumaat saja kan. Sindiran paling sinis dan berkali-kali mama baca ditulis oleh blogger terkenal ni.


Memang betul apa yang ditulis oleh blogger ni. Mana mungkin pemain-pemain otai HM mampu menandingi pemain Vietnam yang jauh lebih muda dan tentunya lebih cergas. Malah beliau membandingkan pemain Vietnam seperti Watson Nyambek, yang mampu ke kedai dulu baru player HM mampu tiba! Sinis dan begitu menggegar hati para player. Tapi mama rasa rentetan sindiran dan cemuhan tersebut dijadikan ubat paling mujarab untuk membaiki segala kepincangan yang ada.



HM malam ni ibarat minum tonik baru. Segala-galanya kuat, segala-galanya cergas dan segala-galanya ok berbanding game di Shah Alam hari tu. Malah, pengulas jemputan di TV 9, Khalid Ali mempersoalkan tindakan Coach Dollah kerana membariskan 5 muka lain dalam barisan player HM. Menurutnya, 5 muka lain ni lemah, tiada pengalaman dan takut-takut gagal menyerap tekanan maha besar dalam game maha besar separuh akhir piala AFF. Besar sangat ke peringkat ni? Baru peringkat Asean, wahai pengulas budiman. Kalau tak dicuba, sampai bila mereka mahu duduk di bangku simpanan? Itulah silapnya orang kita, takut mahu berubah. Malu-malu untuk kata tidak. Segan untuk berubah dari kebiasaan. Kebiasaannya kita mengharapkan Apek dan Safii Salee. Apa salahnya kali ini kita mengharapkan Farizal Marlias dan Piya. Yang jelas, harapan kita itu tidak dihampakan. Yang pasti, passing Piya membolehkan Indera menerima bola dan hantarannya tertampan oleh player Vietnam sehingga terhasilnya gol. Satu lagi, saat corner kick ditendang oleh Piya, ditanduk secara lantunan oleh Sukor Adan langsung menghasilkan gol.

Fuiyo... seronok betul tengok Amri Yahyah, Shafiq Rahim, Indera, Sukor Adan dan Piya main malam ni. Baru 1st time mama tengok bola bukan bola tengok mama main tab! Langsung x membosankan malah mendebarkan dan menggembirakan. Doa mama semoga kecemerlangan ini diteruskan oleh HM di stadium di Bangkok dan Shah Alam nanti. Cuma peringatan mama, jangan mudah leka dibuai mimpi indah kemenangan malam ni. Kita perlu ingat, coach Thailand tentu dah lihat game tadi dan belajar dari setiap sudut untuk mengkaji kelemahan kita. So, coach Dollah perlu lebih kreatif dan jangan mudah berpuas hati dengan kejayaan yang ada. Pepatah pun ada kata, pisang tak kan berbuah dua kali. Player Thailand x mungkin akan membiarkan pisang berbuah lagi, cuma coach Dollah dan player HM perlu pasang strategi agar pisang spesies baru akan berbuah sekali lagi. HM pasti menang. HM juara AFF 2014! Ada berani?

posted from Bloggeroid


Sudah baca sila komen

1 comment:

norhidana miswan said...

cayok3 HM moga lebih mengaum bile di final nnti... dana tak tgk sgt perlawanan mlm td tp intip2 jgk lah kan... itulah kadnag2 perli sindiran tu bg player2 tu ngn coach nyer bukak mata n lebih bermotivasi... bgs lah mereka amik sebagai yg positif...

moga berjuang lebih kuat di final nnti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012