Pages

@aimaniman |

Istimewanya Mr X dalam Pencetus Umah!

Untung siapa yang menonton PU channel Oasis malam ni. Semua PU bersemangat menyelesaikan tugasan tentang Peranan Malaikat. Namun, Mr X ni membuatkan mama tertanya2 pada diri sendiri.

Beliau anak Syria namun fasih berbahasa Melayu tau. Mama lupa akan namanya sebab tu mama panggil je Mr X. Nanti semua orang kata, alaaa dia dah 11 tahun bermastautin di Malaysia. Alaa, dia berkahwin dengan gadis Terengganu. Alaaa... macam-macam lagi pendapat yang dilontarkan. Namun, apa yang menarik hati mama ialah, orang Syria yang lidahnya basah dengan kalimah arab dari kecil, namun mampu petah berbahasa Melayu, malah boleh bercakap loghat Terengganu. Apa maknanya tu?

Maknanya, di mana àda kemahuan di situ ada jalan. Maknanya mempelajari bahasa Melayu bukan suatu yang sukar tau. Namun, apa yang menyedihkan ialah anak Malaysia yang sudah 17 tahun menjadi orang Malaysia, dalam hal ni anak didik mama yang tingkatan 5 tu, sukar sangat nak belajar bahasa Melayu! Yang bukan Melayu apa tah lagi, yang Melayu pun lebih kurang saja. Bercakap macam bukan penutur asli bahasa Melayu dan menulis lebih teruk lagi! Bilakah mentaliti rakyat Malaysia agar mengagungkan bahasa sendiri dapat dibentuk ya? Tahun depan nak dibawa masuk guru dari China. Rasa-rasanya mereka ni fasih berbahasa Melayu macam Cina Kelantan atau Terengganu ke? Atau mereka semakin mengacau bilaukan bahasa Melayu yang memang sudah caca merba sifatnya.

posted from Bloggeroid


Sudah baca sila komen

1 comment:

Najib Ariyan said...

sebab dia ada kesungguhan untuk belajar... saya pernah alami masa belajar dulu di datangi jemaah tabligh pakistan yg fasih berbahasa melayu telor Indonesia... dia beritahu dia belajar hanya sebulan saja dan setiap perkataan yg dia belajar akan ditulisnya... jadi dia sekarang boleh bercakap banyak bahasa... saya kagum tahap gunung everest masa tu..

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012