Like Emas Like Powergold

Pages

@aimaniman |

Download Teka Silangkata Novel Tirani dan Leftenan Adnan : Percuma di sini

Pening memikirkan nak mengajar apa esok? Murid-murid kurang mood nak belajar? Cikgu2 syok sendiri di hadapan kelas? Murid2 x berminat nak membaca novel? Jom kita ubah pendekatan mengajar novel dengan teknik bermain... main teka silangkata.

Image result for download software eclipse crossword

Dah download dalam laptop ikut saja step yang dia suruh sampailah akhirnya kita boleh print teka silangkata tu. Tapi nak bina teka silangkata tu kenalah rujuk nota, nak mudah buat 2 paparan, sambil rujuk nota sambil buat teka silangkata. Kalau nak lebih faham, rujuk gambar ye..


dah download, klik la icon eclipse cw tu dan taiple macam dalam gambar

 tambah le seberapa banyak soalan dan clue, tekan add list.. dah puas hati tekan next dan save

 tekan next an next jer sampai le terpapar teka silangkata yang kita nak

lepas tu print le, esok perbanyakkan dan boleh digunakan dalam kelas

Mudah kan? Hanya tepuk dada tanya selera dan di mana ada kemahuan di situ ada jalan... Moga-moga sedikit usaha ni mampu menarik minat anak2 murid mama untuk belajar novel. Bukan mudah tau nak menarik minat mereka, kena berusaha sebaik mungkin ibarat menarik rambut di dalam tepung, rambut x putus, tepung pula x berselerak.. almaklum.. budak2 ni kalau diajar dengan marah2 mereka tak mau belajar, malah memberi tekanan pulak pada guru2, akibatnya SPM merudum. Jadi guru kena masuk dalam dunia mereka, jadi kawan2 mereka, belajar dengan mereka dan akhirnya situasi win win akan wujud, in sha allah...

Mama dah buat 3 teka silangkata untuk digunakan time komsas minggu hadapan. Rakan-rakan guru yang nak share bolehlah klik link di bawah ye.. Satu lagi, leka2 le daftar Google Drive kerana banyak bahan boleh dikongsi secara maya selain kita x perlu meyimpan bahan dalam external hd atau pendrive atau thumbdrive yang sah2 ada virus jika cocok di sana sini. Jadi jom ubah.. jom Google Drive...

Teka silangkata Tirani
Teka silangkata Latar Tirani
Teka silangkata Leftenan Adnan

Jom kongsi bhaan ye kawan2.... sama2 kita buat .. sikit lama2 jadi bukit...


Sudah baca sila komen

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012