SYOKNYA GAME PLICKERS

November 23, 2017

Seronoknya kami berladap 23.11.17

Masing-masing bersemangat nak bermain

Penat 'cikgu' menerangkan pada 'murid'

CARA MEMBINA GAME PLICKERS

Minggu ini mama kena handle Ladap HEBAT untuk guru-guru.  Mama tak mahulah Ladap yang mama handle ni membosankan, jadi  mama selitkan game supaya mata semua peserta Ladap terbuka luas kerana seronok bermain sambil mengikuti Ladap.  Permainan yang mama bina ialah Plickers.  Mudah sahaja untuk membina permainan ini, dan mama rasa ramai antara guru yang tahu akan permainan ini.  Menerusi entri kali ini, mama nak berkongsi cara membina game Plickers.

Mula-mula klik apps https://www.plickers.com/classes dan add la kelas

Kemudian, enter student name

Seterusnya, bina soalan dengan klik tab my library, kemudian new folder (berikan nama folder baru tu) kemudia klik new question dan taip lah soalan... Selepas tamat menaip soalan, klik ikon macam kertas terselak dibawahnya tu, dan add queue, bermakna soalan tu dah termasuk dalam queue yang akan kita tanya nanti..

Seterusnya, kita tekan live view, pada masa yang sama, kita tekan apps plickers dalam hp kita (apps plickers ni kita dah download siap2 dalam hp menerusi playstore) Pada apps plickers di hp kita perlu klik kelas yang kita hendak gunakan plickers ni, 

Soalan yang telah kita bina tadi tertayang secara live di dalam kelas kita, nama dan nombor dis ebelah kanan tu mewakili nama murid dan nombor kad jawapan masing-masing. Kad jawapan perlu ditunjukkan oleh murid-murid sementara guru akan snap jawapan tersebut menggunakan apps plickers di hp



Haaa, macam tu la.. guru akan snap jawapan murid

Apabila kita tekan reveal answer, kita akan dapat melihat berapa orang murid yang memberikan jawapan betul dan sebaliknya

Kita boleh juga melihat report pencapaian murid secara automatik, tanpa perlu menganalisis data secara manual

Ini aialah kad jawapan yang perlu diprint oleh guru, setiap kad mempunyai nombor bilanagan murid yang ada dalam kelas, misalan nombor 1 ialah zaleha, maka kad nombor 1 perlu diberikan kepada murid bernama zaleha dan seterusnya.. 

model mama menayangkan jawapan plickers untuk memastikan Ladap berjalan lancar...

DAH ADA YANG BOOKING NAK BELAJAR CARA BER 'KAHOOT', 'QR DROID', TARSIA DAN CROSSWORD SERTA BERDIGITAL INK DI KELAS

You Might Also Like

10 Comment

  1. meriah dan canggih anak-anak sekarang. Game pun guna KBAT.

    done follow sini.

    ReplyDelete
  2. Kreatif cikgu2 skrg ni..kalau saya, mau bercakap je depan kelas tu..confirm semua Zzz..boring...hehe

    ReplyDelete
  3. kayaknya yang ikutan seru banget, biar dikit orangnya tapi bersemangat dan terlihat bahagia... mantab buat mama

    ReplyDelete
  4. mmg kreatif cikgu2 ni...great job!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu kena kreatif supaya murid lebih seronok belajar...

      Delete
  5. first time dengar ... menarik game ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik, untung budak2 sekolah sekarang kerana banyak game dalam kelas...

      Delete

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

PING

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Popular Posts

Blog Archive

Labels