TUTORIAL MEMBINA GOOGLE FORM

November 13, 2017

JOM BINA GOOGLE FORM

Ramai orang dah menggunakan Google Form untuk membina soal selidik online. Bukan sahaja kita akan dipandang 'celik it' malah yang penting kita dapat menjimatkan kertas, menjimatkan masa, menjimatkan tenaga dan yang lebih penting, kita dapat feedback sepantas kilat. ** bergantung juga pada line internet anda ye.

Buka Google dan tekan simbol petak di sudut kanan atas tu, kemudian klik drive

Pilih new (sudut kiri atas) pada paparan ini

Pilih more dan Google Form

Kita boleh tulis tajuk dan pilih warna font

Kita boleh upload gambar/ video daripada laptop

Kita boleh menambah soalan dengan klik tanda + di sebelah kanan tuuu

Pilih jenis soalan yang hendak dibina

Boleh duplicate soalan jika nak ubah sikit2 je dan boleh klik trash kalau tak suka solaan tu

Yang bestnya soalan dalam GF ni kita boleh share ke group anak murid, baru murid-murid kata
'caya' lah cikgu.. 
Senang saja kan nak bina Google Form ni.  Mama pun sebenarnya masih dalam fasa mencuba.  Jika mahukan tutorial ict yang best-best terutamanya untuk guru, klik je link telegram ni. Tutorial membina GF ni pun mama cedok idea daripada grup ini. Kredit kepada grup https://telegram.me/Tutorial_ICT .

Jika mahu pendekkan link url Google Form kita tu, bolehlah klik https://bitly.com/  atau http://gg.gg .


Jom kita budayakan penggunaan Google Form dalam urusan harian kita, kan nak jadi guru PAK 21


You Might Also Like

16 Comment

  1. god sharing kesian kat miza ne banyak betul tertinggal ketapi

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pa, akak ni lagi la ketinggalan jauh noo drpd org lain, tapi sanggup bertatih nak kejar .. x dapat nak saing dapat follow pun dah ok..

      Delete
  2. Lin pun memang suka guna google form ni. Dulu buat research survey pun pakai ni. Senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sekolah akak baru je diperkenalkan, tapi kalau nak p kursus memang pihak penganjur guna GF ni je,.. sonang..

      Delete
  3. Huhu, Tak tau nak komen apa sbb Tak pandai, my sincere confession.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pa, boleh belajar perlahan2...

      Delete
  4. Replies
    1. memang betul,.. memudahkan kerja kita, terutama yang bekerja dengan borang2 bagai ni..

      Delete
  5. Senang saja kalau follow tutorial nin Tq Iza for sharing

    ReplyDelete
  6. Senang saja kalau follow tutorial nin Tq Iza for sharing

    ReplyDelete
  7. google form memang lain daripada yang lain
    feedbacknya cepat respon

    ReplyDelete
  8. Baru juga guna google form ni. Memang mudah. (y)

    ReplyDelete
  9. memudahkan kerja ada google form. google docs pun menyenangkan kerja :)

    ReplyDelete
  10. tak dapat nak kejar kereta api
    Pakcik naik basikal aje.

    ReplyDelete
  11. Bagus ada tutorial ni boleh follow nak buat google form

    ReplyDelete

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

PING

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Popular Posts

Blog Archive

Labels